Herrankukkaron kalaisännän reseptit

Resepti:

Nuotioherkuttelua - Ruisleipää ja kalaa elävän tulen äärellä

5. joulukuuta 2025

Herkullista välipalaa raikkaassa ulkoilmassa


  • Ruisleivän siivuja tai esim reissumiestä
  • Juustoa
  • Puhdistettuja kalan fileitä valmiiksi suolattuna
  • Sieniä
  • Nuotio
  • Vähän valkoviiniä

    Eräänä syksynä olin menossa Herrankukkaroon vieraitteni isännäksi. Ohjelmassa oli tarinatuokio rantalaavun nuotiolla. Oli sovittu, että valmistamme pientä suolapalaa. Jokainen ihan itse.

    Parkkipaikalla näin valtaisan määrän herkkutatteja aivan autoni vierellä. Oli siellä muutama kantarellikin. Noukin ne ja otin mukaani.

    Nuotion äärellä istuessani puhdistin sienet pienellä veitsellä ja halkaisin ne. Vierailla oli ruisleivän palat valmiina ja kunnon juustosiivu. Sekä noin sentin paksuisia siian siivuja valmiiksi suolattuina.

    Laitettiin leivät ritilälle hiilloksen päälle. Leivän päälle juustosiivu. Vierelle siian siivut ja halkaistut sienet. Tarkkana piti olla, etteivät kalat ja sienet kärähtäneet. Kalan fileiden kääntämisen jälkeen lirautin ihan vähän valkoviiniä rapeutuneelle pintapuolelle. Kun juusto alkoi sulaa leivän päällä, istutettiin siihen siian siivu ja muutama sienen puolikas. Ei siinä mitään mausteita enää tarvittu. Mausteet tuli metsästä ja merestä. Ja niin hyvää, että itsekin ihmettelin sävellystuotantoa. Juomaksi kaffenplöröä. Pannujauhatuksella nuotiolla keitettyä kahvia, hunajaa ja vähäsen Vaakunaa.

5. joulukuuta 2025
Taito, joka maksaa itsensä takaisin
5. joulukuuta 2025
Perkaaminen – puhtaan maun perusta
5. joulukuuta 2025
Taikinaan kääritty kirjolohi sopii niin arkeen kun juhlaankin
5. joulukuuta 2025
Hauduttamalla vähärasvainen kala pysyy mehukkaana