Herrankukkaron kalaisännän reseptit
Resepti:
Nuotioherkuttelua - Ruisleipää ja kalaa elävän tulen äärellä
5. joulukuuta 2025
Herkullista välipalaa raikkaassa ulkoilmassa
- Ruisleivän siivuja tai esim reissumiestä
- Juustoa
- Puhdistettuja kalan fileitä valmiiksi suolattuna
- Sieniä
- Nuotio
- Vähän valkoviiniä
Eräänä syksynä olin menossa Herrankukkaroon vieraitteni isännäksi. Ohjelmassa oli tarinatuokio rantalaavun nuotiolla. Oli sovittu, että valmistamme pientä suolapalaa. Jokainen ihan itse.
Parkkipaikalla näin valtaisan määrän herkkutatteja aivan autoni vierellä. Oli siellä muutama kantarellikin. Noukin ne ja otin mukaani.
Nuotion äärellä istuessani puhdistin sienet pienellä veitsellä ja halkaisin ne. Vierailla oli ruisleivän palat valmiina ja kunnon juustosiivu. Sekä noin sentin paksuisia siian siivuja valmiiksi suolattuina.
Laitettiin leivät ritilälle hiilloksen päälle. Leivän päälle juustosiivu. Vierelle siian siivut ja halkaistut sienet. Tarkkana piti olla, etteivät kalat ja sienet kärähtäneet. Kalan fileiden kääntämisen jälkeen lirautin ihan vähän valkoviiniä rapeutuneelle pintapuolelle. Kun juusto alkoi sulaa leivän päällä, istutettiin siihen siian siivu ja muutama sienen puolikas. Ei siinä mitään mausteita enää tarvittu. Mausteet tuli metsästä ja merestä. Ja niin hyvää, että itsekin ihmettelin sävellystuotantoa. Juomaksi kaffenplöröä. Pannujauhatuksella nuotiolla keitettyä kahvia, hunajaa ja vähäsen Vaakunaa.






