Herrankukkaron kalaisännän reseptit

Resepti:

Kalan käsittely: Fileointi

5. joulukuuta 2025

Taito, joka maksaa itsensä takaisin

Fileointi säästää aikaa keittiössä ja antaa mahdollisuuden hyödyntää kala tarkasti. Harjoittelun myötä se muuttuu vaivattomaksi.


Miksi fileoida?

  • Nopea kypsennettävyys
  • Siisti esillepano
  • Vähemmän jätettä, kun tekniikka kehittyy


Välineet

Paras työkalu on pitkä, joustava fileointiveitsi. Tylsä veitsi repii lihan ja tekee enemmän vahinkoa kuin hyötyä.


Perusvaiheet

  1. Aseta kala kyljelleen.
  2. Tee viilto kiduskannen takaa selkärankaan saakka.
  3. Seuraa rankaa pitkällä vedolla kohti pyrstöä.
  4. Irrota filee kylkiluista yhdellä vedolla.
  5. Poista ruodot pinseteillä.


Kalalajikohtaisia huomioita


Ahven

Tiheät piikkiruodot vaativat tarkkuutta. Ahvenen fileet ovat pieniä, joten kannattaa tehdä huolellinen ruodonpoisto.


Kuha

Liha on kiinteää ja helppoa käsitellä. Fileet irtoavat siististi, kun veitsen kulma on loiva.


Hauki

Hauen Y-ruodot vaativat oman tekniikkansa. Kokemus auttaa, mutta vaihtoehtona on jauhaa liha massaksi ja muotoilla pihveiksi.


Lohi ja siika

Pehmeä liha hyötyy jäähdytyksestä. Laita kala 20–30 minuutiksi pakastimeen ennen fileointia.


5. joulukuuta 2025
Perkaaminen – puhtaan maun perusta
5. joulukuuta 2025
Taikinaan kääritty kirjolohi sopii niin arkeen kun juhlaankin
5. joulukuuta 2025
Hauduttamalla vähärasvainen kala pysyy mehukkaana
5. joulukuuta 2025
Makujen harmoniaa ja vaihtelua arkeen ja viikonlopun juhlistajaksi.