Seinähullut

Seitsemän Seinähullua Veljestä

Pentti Oskari Kankaan Seitsemän Seinähullua Veljestä -orkesterin syntyyn ja seuraukseen liittyy melko epätavalliset taustat. Nimittäin kolme Penttiä, Nieminen, Ilmonen ja Kangas Rauman seminaarista sattuivat 1960-luvun puolivälissä olemaan musisoimassa Opettajavalmistuslaitoksen talvipäivillä. Miesten instrumentteina olivat hanuri, saxofoni ja banjo. Orkesteri sai tästä alkunsa, mutta mukaan otettiin vielä kitaristi Henry Virtanen basisti Kullervo Jyrkäs ja rumpali Esa Rosvall. Talvella 1966 toimin Vehmassalmen tanssilavan järjestäjänä ja saman vuoden vappuna orkesteri heitti ensimmäisen keikkansa kyseisellä lavalla, käyttäen nimeä Hammond Quintet. Orkesterin solistina toimi nouseva tähti Danny.

Samana kesänä orkesteri järjesti oman kesäkiertueen, jonka keikka-autossa luki "Pentti Kankaan tangosextetti". Orkesterin paidoissa puolestaan koreili teksti "Hullu Oskarin hullut". Kesäkiertueen solistiksi palkkasin täysin tuntemattoman Irwin Goodmanin. Samana kesänä orkesteriin liittyi myös Haukiputaalainen Lea Luukinen, jonka nimi muuntui Lea Laveniksi.

Syksyllä orkesterin nimi vaihtui Pentti Oskari Kankaan showseitsikoksi, jonka solisteina vierailivat muun muassa Juha Vainio ja Jukka Kuoppamäki ja monet muut 60-luvun tähdet. Nimi Pentti Oskari Kankaan Seitsemän seinähullua veljestä syntyi vasta vuonna 1968 samoihin aikoihin kokoonpanoon liittyi Pekka Seppä eli Pablo. Tottakai pitää mainita Reijo "Takku" Ylinen joka soitti mitä vaan!

Vähän myöhemmin saimme riveihin rumpali Raimo Smedbergin ja Seppo Korjuksen, joka Takun ohella soitti kaikkea. Näiden herrojen tulon jälkeen kitaraa ei liiemmin orkesterin kokoonpanossa ei ole näkynyt. Tämän jälkeen orkesterille ominainen show-meininki alkoi syntyä kuin luonnostaan. Orkesteri kotiutui Raumalta Tampereelle ja pienten henkilövaihdosten jälkeen voimistui entisestään.

Orkesterin huumori upposi yleisöön ja orkesteri kiersi Suomen tanssilavoja 70 luvulla hurjalla keikkatahdilla. "Hullut" pystyivät viihdyttivät erilaisilla estradeilla kuten vanhainkodeissa, lastentarhoissa ja rocklavoilla. Samoihin aikoihin orkesteri alkoi menestyä levyllä ja niitti mainetta huvittavilla kappaleilla kuten "Hauska tappa vanha tuttu", "Lihavat on lepposia", ym. Orkesteri sai kahdesta albumistaan kultalevyt. Seura-lehden lukijat äänestivät orkesterin Suomen suosituimmaksi tanssiorkesteriksi.

1970-luvun vauhtivuosien jälkeen pojat suunnittelivat vetäytymistä lavoilta, itse toimin höyrylaivan kapteenina ja innostin poikia jatkamaan. Juuri kun häly orkesterin ympärillä oli hiljentymässä löysivät "Hullut" hitin "Banaania poskeen" joka kipusi listaykköseksi ja suosio jatkui. Vuonna 1979 perustettiin UIT, joka toimi Linnanmäellä ja herrat Jaakko Salo, Jukka Virtanen ja Matti Kuusla palkkasivat orkesterin teatteriin ja pesti jatkui vuoteen 2007.

Olen seurannut poikien uraa ja huomannut, että pojilla on vilpitön halu huvittaa ihmisiä, eli niin kuin itse sanovat: "Teemme työtä huvin vuoksi." Tähän varmaan yhtyy lisäkseni se suomalaisyleisö, jota orkesteri on viihdyttänyt vuosikymmenten ajan.
Share by: