Saunat

Saunat

Maasavusauna

Herrankukkaron Maasavusauna on vuosituhansien perinteen mukaisesti rakennettu kammisavusauna, jonne mahtuu jopa 124 vierasta, samanaikaisesti!. Se on maailman suurin maasavusauna ja se vihittiin käyttöön maailman saunarauhajulistuksen yhteydessä 10.6.2001.

Vaikka Maasavusaunan rakentamisessa jouduttiin soveltamaan hyvin niukkaa perimätietoa, tuloksista päätellen rakentamisessa onnistuttiin erinomaisesti. Sen löyly on erittäin happirikasta ja tuottaa hyvää oloa. Jokaiselle löytyy varmasti mieluisa paikka lauteilta, joissa on jopa kuusi eri tasoa. Arvovaltaisen englantilaisen Sunday Expressin toimittaja ylisti kolmen sivun artikkelissaan Maasavusaunan olevan muun muassa suomalaisen innovatiivisuuden lähde. Nokian viimeinen kännykkämalli oletettavasti on keksitty Maasavusaunan lauteilla, hehkutti maailmaa kiertänyt matkailutoimittaja.

"Mannerjään sulamisen myötä, noin 10 000 vuotta sitten ensimmäiset uudisasukkaat saapuivat Keski-Euroopasta Suomenniemelle kalastamaan ja metsästämään. Monitoimirakennukset rakennettiin maan alle. Kylmään aikaan maalämpö lämmitti ja lisälämpöä hankittiin kiviä lämmittämällä ulkona ja kantamalla ne sisälle. Näin opittiin tekemään rauniokiuas sisälle, sillä kaikki sisällä oleva haluttiin desinfioida savulla. Suomensukuiset kansat ovat käyttäneet savusaunaa vuosituhansia yhtäjaksoisesti jokapäiväisessä elämässään."

Savusauna on suomalaisten keksintö ja Ruotsia lukuun ottamatta kaikilla maailman kielillä sauna on sauna. Herrankukkaron isännän ja monien siellä käyneiden vieraiden mielestä Maasavusauna on maailman paras keksintö.

Kyläsavusauna

Herrankukkaron Kyläsavusauna on pienemmille ryhmille tarkoitettu suomalaisen perinteen mukaan rakennettu savusauna, ja saunaan mahtuukin 30 saunojaa pakaroihin katsomatta. Kyläsavusauna löylyt ovat yksilölliset ja ainutlaatuiset - ja aivan niinkuin jokaisen savusaunan kuuman kostea henkäys: aina kokemisen arvoinen.

Kyläsavusauna sijaitsee samassa yhteydessä Kaislikkokylpylän lämmivesialtaiden ja Maasavusaunan kanssa.

"Ennen kuin suomalaiset huomasivat olevansa paratiisissa, he saunoivat kaikki yhdessä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Myöhemmin lähinnä ulkopuolisen vaikutuksen myötä tähän käytäntöön on tullut muutoksia. Meille sauna on säilynyt siveellisenä paikkana esi-isiemme uskoon pohjautuvan pyhän taustansa ansiosta."

Mallas- ja miilusavusauna

"Mitä enemmän maltaiden tarve ja taarin, sahdin, kaljan tai oluen käyttö lisääntyi, sitä yleisimmiksi mallassaunat tulivat. Vielä 1900-luvun varakkaimmissa taloissa oli kaksi saunaa; pienempi oli nimenomaan kylpysauna ja suurempi ensisijaisesti mallassauna. Mallassaunassa kylvettiin vain silloin kun se oli siellä suoritettavien taloustöiden takia lämmitetty."

Herrankukkaron Mallassavusauna on noin 200 vuotta vanha ja peruskorjattu pieteetillä alkuperäiseen asuunsa. Saunojia Mallassavusaunaan mahtuu viitisentoista.

"Miilunpoltto on oma kappaleensa suomalaisten ammattien historiassa. Terva oli ensimmäinen teollinen vientiartikkelimme ja tärkeä hyvinvointimme luoja. Tervareittien ja tervattujen laivojen reittien varrella Kirveenrauman salmessa Rymättylän sataman kupeessa on miilunpolton työn sankarin muistomerkki. Miilunpolttajat rakensivat itselleen saunan, johon mahtui vain miilunpolttaja itse."

Pieni ja vaatimaton Miilunpolttajan savusauna on Herrankukkarossa muistuttamassa nykyihmiselle menneestä elinkeinostamme ja tervalaivojen aikakaudesta. Herrankukkaron Miilunpolttajan savusaunaan mahtuu 1-2 saunojaa.

Saunat ja kylvyt

Kokous saaristossa

Ota yhteyttä

Share by: