Saunat ja kylvyt

Herrankukkaron kalastajakylä on myös savusaunaparatiisi. Herrankukkarosta löytyvät mm. maailman suurin maasavusauna, sekä tiettävästi myös maailman pienin savusauna! Neljä erilaista savusaunaa edustavat laajuudessaan koko suomalaisen keksinnön vuosituhantisia perinteitä.

Maailman pienin savusauna, yhden miehen Miilunpolttajan savusauna lienee viimeinen alansa yksilö koko maailmassa. 124 -paikkainen Maasavusauna taas on vuosituhantisen perinteen mukainen ainutlaatuinen konstruktio, joka on tiettävästi maailman suurin maapohjalle rakennettu savusauna. Kyläsavusaunalla ja Mallassavusaunalla on niin ikään ollut suomalaisessa elinkulttuurissa aikanaan tärkeä osuutensa. Savusauna on aina ollut suomalaisille terveyden ja hyvänolon lähde niin fyysisesti kuin henkisestikin. Suomen Saunaseura palkitsi 1999 Herrankukkaron arvostetulla Sauna-Samuli palkinnolla perinteisen suomalaisen saunakulttuurin elvyttäjänä, säilyttäjänä ja kehittäjänä. Maailmassa tiedetään savusaunasta hyvin vähän. Savusauna on suomalaisuutta aidoimmillaan ja nautittavimmillaan. Savusauna oli kuolla sukupuuttoon. Mikä uskomaton vahinko oli tapahtumassa.

Vuosien aikana kymmenien tuhansien vieraidemme palaute osoittaa, että meitä ja vieraitamme kiinnostaa todella aito suomalainen sauna, sen uskomaton historia ja mielenkiintoinen nykyisyys. Tämän vuoksi olemme rakentaneet alan asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä oheisohjelmat, jotka savusaunomiseen liitettynä antavat mahdollisuuden nauttia suomalaisen saunan parhaista antimista. Tässä on suomalaisen ihmisen selviytymistarina. Maailmassa 154 kielellä sauna on sauna. Ainoa poikkeus on länsinaapurimme Ruotsi, jossa sähkösauna on nimeltään ”bastu”.

TUTUSTU MYÖS: