Tjänster » Bastur och bad

Bastur och bad

Bastur

Herrankukkaros fiskeby är också ett rökbastuparadis. Här finns bland annat världens största underjordiska rökbastu och veterligen också världens minsta rökbastu! De fyra olika rökbasturna representerar de tusenåriga traditionerna inom denna finländska uppfinning. Ute i världen är rökbastun nästan okänd. Rökbastun är ett exempel på den finländska kulturen när den är som mest genuin och njutbar.
På 154 språk runt om i världen används det finska ordet sauna för bastu. Finlands västra grannland Sverige är det enda undantaget, med ett eget ord för bastu.

Underjordisk rökbastu

Herrankukkaros underjordiska rökbastu är en rökbastuhydda som byggts enligt en tusenårig tradition och som rymmer 124 gäster samtidigt! Det är världens största underjordiska rökbastu och den invigdes när bastufreden utlystes den 10 juni 2001.
Även om vi hade mycket knappa uppgifter om hur en traditionell underjordisk rökbastu ska byggas lyckades vi utmärkt av resultatet att döma. Ångan i bastun är mycket syrerik och välgörande. Alla hittar säkert en lämplig plats på bastulaven eftersom den har sex olika nivåer.
En journalist från den ansedda engelska Sunday Express lovordade den underjordiska rökbastun i en tre sidor lång artikel, och menade att den bland annat är en källa till den finländska innovativiteten. Nokias sista mobilmodell uppfanns veterligen på den underjordiska rökbastuns lave, påpekade den världsberesta resejournalisten entusiastiskt. Herrankukkaros underjordiska rökbastu har väckt uppmärksamhet runt om i världen och bland annat YahooTravel listade den som en av de mest unika basturna i världen.

Byarökbastu

Herrankukkaros byarökbastu är byggd enligt finländsk tradition och avsedd för mindre grupper; den rymmer upp till 30 badare. Ångan i byarökbastun är individuell och unik, och precis som de heta och fuktiga fläktarna i alla rökbastur, alltid värd att uppleva.
Byarökbastun ligger intill varmvattenpoolerna i spaet Kaislikkokylpylä och den underjordiska rökbastun.

”Innan finländarna upptäckte att de befann sig i paradiset badade de alla bastu tillsammans, oberoende av ålder och kön. Senare har det skett förändringar i denna sed, närmast på grund av yttre inflytande. För oss finländare har bastun bevarat sin sedesamma karaktär tack vare den på våra förfäders tro baserade heliga bakgrunden.”